Waarom dragen

IMG_2106[1]Waarom is dragen nu zo fijn voor jou en je kindje?

Baby’s willen graag dicht bij je zijn. Ze hebben ‘huidhonger’. Dicht bij jou voelen ze zicht veilig en vertrouwd.

Dragen in een draagdoek of voorgevormde ergonomische drager is goed voor:

  • Zowel de fysieke als mentale ontwikkeling. Je kindje maakt kennis met de wereld om zich heen vanuit een veilig plekje. De heupjes zitten in optimale positie voor de ontwikkeling van het heupgewricht. En doordat je kindje rechtop gedragen wordt, word het evenwichtsgevoel gestimuleerd.
  • Het geeft verlichting bij krampjes en reflux. Jouw lichaamswarmte werkt ontspannend en door jullie bewegingen stimuleer je de darmpjes van je kindje.
  • Het versterkt jullie band.
  • Stimuleert de borstvoeding door het vrijkomen van oxytocine.
  • Is bovendien erg praktisch en gezellig. Je hebt je kindje dicht bij je en je hebt je handen vrij om andere dingen te doen.

Wat houdt ergonomisch dragen nou precies in?

Baby’s worden geboren met een bol ruggetje, dat langzamerhand in fases ontwikkelt (bijvoorbeeld door het leren van het optillen van het hoofdje, het van lig naar zit te gaan, het zelf te gaan staan)..

De heupjes van de baby bestaan grotendeels uit kraakbeen wat in de loop van de babytijd uithardt. Het is daarom heel belangrijk dat de baby in een juiste ergonomische houding in de drager zit.

Deze houding creëer je als de knietjes hoger zitten dan de billen (M-houding/kikkerhouding) en het ruggetje mooi gebold is. (Zie afbeelding).

Afbeeldingsresultaat voor spread-squat position baby(Bron: jeportemonbebe)

Deze houding creëer je wel met een draagdoek of ergonomische drager, maar niet met de draagzakken die in de meeste babywinkels aangeboden worden.

Dragen met een draagdoek lijkt misschien ingewikkeld, maar iedereen kan het leren. Na enige oefening zal je merken dat het knopen steeds vlotter gaat!